READING

Een weekje nixen bij Ekies in Chalkidiki, Griekenl...

Een weekje nixen bij Ekies in Chalkidiki, Griekenland

Vakantie Chalkidiki Ekies Zo, met een chaotische verhuizing en stoffige verbouwing achter de rug, was het tijd voor wat frisse lucht. En zon. Waar dat was maakte me eigenlijk niet zoveel uit, als er maar strand was. Plus een mooi interieur. En een ontbijt, m’n favoriete maal van de dag. De zoektocht duurde even, maar ineens was daar Ekies, in Vourvourou. Nooit van gehoord, dus geen idee waar het lag. Toen ik het intypte in Google maps, hoopte ik dat de rode stip in Europa zou belanden. En jahoor: het lag in Chalkidiki, op het vasteland van Griekenland. Weer eens wat anders. En het mooie was: het ticket naar Thessaloniki kostte niet veel, dus we hoefden niet lang na te denken. Op naar Ekies.

Alexandra’s kinderdroom
Eenmaal aangekomen was alles nog mooier dan op de foto’s; de kamer, het zwembad, het restaurant en het strand. Eigenaresse Alexandra Efstathiadou kwam als kind in de zomervakantie altijd naar deze plek, toen stond hotel Porto Capis hier nog. Ze had daar zulke mooie herinneringen aan, dat ze niet lang na hoefde te denken toen ze zag dat het hotel een bouwval was geworden. Samen met haar vader kocht ze het om er weer iets moois van te maken. Ze zijn er maar liefst 11 jaar mee bezig geweest, samen met architecten en interieurstylisten. Maar het resultaat is er: een designhotel waar je helemaal rustig van wordt.

Vakantie Chalkidiki GriekenlandVakantie Chalkidiki GriekenlandVakantie Chalkidiki 

Hangen, hangen en nog eens hangen
Het is hier een waar hang-paradijs. Is het niet op een ligbed op het strand, dan wel op het terras. Daar kun je ongegeneerd neerploffen op een van de banken met kussens, of in een Acapulco stoel. Dan komt er vervolgens vanzelf iemand naar je toe met een kaart vol eten en drinken. Er staat genoeg keuze op voor een hele week afwisseling. En dat is maar goed ook, want je wil hier niet meer weg. Je hebt de hele dag door zon, en die zie je rond 20 uur zo achter de heuvel zakken. Daarna kun je een van de twee restaurants induiken, waar de bomen dwars doorheen groeien, of lekker blijven zitten als het nog warm is. Want ook hier kun je het menu bestellen. En weet je het allemaal niet meer, dan helpt Nancy je graag die vol tips zit. Na een paar dagen toe aan een ander plekje? Als je linksaf het strand op loopt, kom je na 5 minuten bij Le Paris uit. Daar wacht een lieve oude man je op, de grote baas, die je een warm welkom heet. Hier kun je vanalles eten: van gefrituurde courgette tot spaghetti bolognese en verse vis van de dag.

Karidi Beach: geen woorden voor
Heb je genoeg geluierd, dan hup in de benen. Als je op het strand noordwaarts loopt, dan kom je aan het einde bij een zanderig paadje uit tussen de bosjes. En als je die volgt, kom je op een nog veel mooiere plek uit: Karidi Beach. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor, maar het was een afwisseling van grijze rotsblokken, wit zand, blauw water en een groen kleurenpalet aan bomen. Met helemaal niemand. Misschien stom, maar dit soort baaitjes had ik serieus niet verwacht op 2,5 uur vliegen. Je móet er dus echt even heen lopen, is maar 10 minuutjes.. En anders huur je een bootje verderop. Dan kun je ook meteen naar de eilandjes voor de deur varen. Daartussen kom je in een soort Blue Lagoon terecht, waar vooral de bruingeblakerde verhuurder zelf zeer enthousiast over was. Wat ik zelf indrukwekkender vond, was te zien hoe er een giga huis werd gebouwd op het kleine eilandje. Er voer op dat moment een soort pont heen, met een graafmachine en grote vrachtwagens met bakstenen erop. De bouwvakkers stonden al in het zonnetje te wachten, om ze vervolgens het strand op te rijden naar de bouwplaats.

Uitzondering op de regel
Als je een auto hebt, rijd dan zeker een rondje in deze middelste vinger van Chalkidiki. Daar kom je nog veel meer mooie strandjes tegen. En verder zou ik vooral lekker bij Ekies blijven. Is het niet in je mooie hotelkamer met terras, dan wel aan het zwembad of op het strand. Maar mijn favoriete plek was toch wel op het terras, lekker op de bank, starend naar de baai. Is uren achter elkaar vol te houden daar. Meestal wil ik nooit twee keer naar dezelfde locatie, omdat ik altijd weer nieuwe dingen wil ontdekken. Maar ik maak hierbij graag een uitzondering: ik kom hier absoluut nog een keer terug.

Kun je niet wachten? Bekijk en boek een van deze mooie kamers.

Update: inmiddels ben ik nog een keer geweest. Ekies heeft er nog extra appartementen voor families bijgebouwd: de een nog mooier dan de ander. Houd er wel rekening mee dat ze nu zeer kindvriendelijk zijn geworden. Dat betekent: er lopen/kruipen veel kinderen rond. Dus mocht je puur voor de rust gaan, dan durf ik het nu minder aan te raden dan na de eerste keer dat ik er was. Maar ga je mét kinderen, dan ga je zeker een topvakantie tegemoet.

Vakantie Chalkidiki EkiesVakantie ChalkidikiVakantie Chalkidiki GriekenlandVakantie Chalkidiki GriekenlandVakantie ChalkidikiVakantie ChalkidikiVakantie Chalkidiki Vakantie ChalkidikiVakantie Chalkidiki


RELATED POST

  1. Ankie

    16 mei

    Super leuk verhaal om te lezen! Ben nu toevallig op Chalkidiki en het is echt boven verwachting mooi hier! Gister bij Thessaloniki geweest en vond het juist wel een leuke stad, leuk voor de afwisseling als je alleen maar geluierd hebt. Vond het modern, gezellig druk en je kan er erg goed shoppen. Ook veel gezellige restaurantjes en cafés! Cosmos winkelcentrum is een aanrader om te shoppen:).