READING

Theetuin Overleek, onder de rook van Amsterdam

Theetuin Overleek, onder de rook van Amsterdam

Monnickendam Theetuin OverleekAfgelopen zondag was top, qua weer dan: een wolkeloze lucht en twintig graden. Je raadt het al: files naar het strand en volle terrassen. We hadden een beter plan (of nouja, ik eigenlijk): de weilanden induiken, onder de rook van Amsterdam. Dit keer niet richting Ouderkerk a/d Amstel, maar noordwaarts naar Monnickendam. Want daar ligt Theetuin Overleek, die al veel te lang op m’n lijstje stond. Eenmaal gearriveerd zag het er precies zo idyllisch uit als ik al op de foto’s had gezien. Met kleurige stoeltjes en houten picknicktafels in het gras, en her en der een waggelende eend of scharrelende kip.

Knus familiebedrijf 
De Theetuin wordt gerund door het hele gezin Deun: Ton, Marianne, Eveline, Marlies en Marjolein. De drie dochters zijn op deze plek opgegroeid, en 10 jaar geleden besloten vader Ton en moeder Marianne deze theetuin te beginnen op hun eigen landgoed. Er was immers maar weinig aanbod voor de vele fietsers die langs kwamen scheuren. Dat besluit werd zo’n succes, dat dochters Eveline en Marlies vier jaar geleden hun baan opzegden en fulltime de tent runnen. Jongste zusje Marjolein werkt elders, maar komt in de weekenden en zomermaanden zoveel mogelijk helpen. Net als de hele familie trouwens: ooms en tantes komen tijdens de drukke periode geregeld de handen uit de mouwen steken. En gelukkig zijn ze makkelijk oproepbaar, want ze wonen om de hoek.Monnickendam Theetuin OverleekMonnickendam Theetuin OverleekMonnickendam Theetuin OverleekMonnickendam Theetuin Overleek

De taakverdeling
Moeder Marianne staat in de keuken scones en taarten te bakken, en de zussen zorgen ondertussen dat het hun bezoekers aan niets te kort komt. De kaart vol lekkers. Bij thee hoort zoetigheid, dus kun je kiezen uit versgebakken taart en scones met jam. Maar ook voor lunch zit je hier goed, met desembrood en geitenkaas uit de oven bijvoorbeeld, of langzaam gegaarde kipfilet met hummus. En vader? Die gaat over de fluisterbootjes. Je kunt deze huren voor een of meerdere uurtjes, zodat je alle tijd hebt om de omgeving te ontdekken. Door smalle slootjes en langs grazende koeien. Voor je het weet zit je in het pittoreske Broek in Waterland. Als je wilt, krijg je een picknickmand mee, gevuld met sandwiches, zoete taartjes en huisgemaakte limonade.

Klein maar fijn
Ook al wordt het steeds drukker in de theetuin, de familie wil het vooral kleinschalig houden. Geen bussen vol Japanners dus, hoe graag de tour companies dat ook willen. Hoe je hier komt? Er is genoeg parkeerplek voor de auto, maar de meeste mensen komen op de fiets. Mijn tempo (niet te snel) is 50 minuten vanaf Amsterdam Centraal, maar met de racefiets ben je er zo. Goed nieuws: sindskort gaat er ook een bus naartoe, een kwestie van uitstappen bij halte Theetuin Overleek.

Adres: Overleek 6
Plaats: Monnickendam
Websitewww.theetuinoverleek.nl

Monnickendam Theetuin OverleekMonnickendam Theetuin OverleekMonnickendam Theetuin OverleekMonnickendam Theetuin Overleek
 


RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST