READING

Vijfnulvijf: streetfood by Jan & Joost

Vijfnulvijf: streetfood by Jan & Joost

Aziatisch restaurant AmsterdamWaar in de jaren ’70 Kota Radja zat (de bekendste Chinees van Amsterdam Oost), zit nu de beste Aziatische streetfood toko van heel Amsterdam. Als je het mij vraagt dan. Want ondernemers Jan en Joost weten als geen ander hoe je mensen blij maakt in de horeca. En dat is niet zo gek, want het is ze met de paplepel ingegoten. Als kinderen renden ze al met hun nichtjes en neefjes rond in het Chinese restaurant van hun opa in Enschede. Al snel verhuisden ze naar Duitsland, net over de grens, waar de familie een nieuwe tent opende. Twaalf jaar later sloegen Jan en Joost hun eigen weg in; Jan vertrok met zijn vader naar Utrecht waar ze een van de beste wokrestaurants van Nederland runden. Joost vloog voor zijn studie naar Hong Kong en rolde daar de financiële wereld in.

Mooi rood is niet lelijk
Als Jan hem ging opzoeken, fantaseerden ze er vaak over om samen een restaurant te beginnen. In Nederland, maar dan wel met het gevoel van Azie: de kleine hapjes op straat. Broer Joost zag het wel zitten en kwam terug. En zo begon de lange zoektocht naar een geschikte locatie. Ze bezochten panden in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Gelukkig vonden ze ‘m in die laatste. Op de hoek van de Insulindeweg en Molukkenstraat, waar in de jaren 70 de bekendste Chinees van Oost zat: Kota Radja. Een half jaar hebben ze het zelf verbouwd en ingericht. Alles is eruit gehaald, behalve de Buddha. Die heeft een rood laagje gekregen en staat weer te shinen bij de voordeur.

1, 11, 22 & 123
Het moest een plek worden waar iedereen zich thuis voelt, met gezelligheid voorop. Nou, dat is gelukt. Toen ik er laatst was, zat de tent helemaal vol. En dan bof je, want dan kom je op de reservebank terecht. Lekker hangend de menukaart bekijken met een bak kroepoek erbij. En die staat vol nummertjes met Sushi & Roll, Street Bites en Meals. Gelukkig trof ik bij nr. 123 m’n favoriete California Roll aan. En een verrassende: 22. Amsterbun. In m’n studententijd heb ik heel wat bapao broodjes weggewerkt, lekker goedkoop en makkelijk uit de magnetron. Maareh, deze was wel een stuk beter gevuld. Met dat street gevoel uit Azie zit het wel goed, maar gelukkig niet op van die kleine plastic stoeltjes. En oja, de enthousiaste bediening; als je daar niet vrolijk van wordt.. Je gaat hier als de buddha naar huis, buikje rond en een lach op je gezicht. En met een snoepie snoepie voor onderweg.

Adres: Insulindeweg 505
PlaatsAmsterdam
Wijk: Oost
Websitevijfnulvijf.nlAziatisch restaurant Amsterdam
RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST