READING

Olives & More: van bakkersbakfiets tot delica...

Olives & More: van bakkersbakfiets tot delicatessenwinkel

Olives MoreToen ik onlangs in Oost kwam wonen, gaf vriend Bas van Bar Joost me een tip; ik moest zo snel mogelijk een keer naar Olives & More in de Pretoriusstraat. Want daar hadden ze de lekkerste olijven van de stad, met allemaal bakken op tafel waar je zelf uit kunt scheppen. Echt wat voor mij. Klonk goed, maar het was nog beter. De winkel zelf is namelijk ook een lust voor het oog, met een olijfboom in een tafel vol houten vaten met olijven. In de koeling staan de lekkerste tapenades, en tegen de muur hangen plankjes met daarop olijfolie, mét de tafelolie van restaurant The Jane. Die overigens ook bij tweesterren-restaurant Bord’eau op tafel staat. Olive & More laat deze olie zelf bottelen in Lerida. De lat ligt hier dus hoog, ze weten echt als geen ander wat lekker eten is. En dat is ook niet zo gek, want Brian heeft 8 jaar lang als kok in menig Michelin restaurant gewerkt. In Londen, Melbourne en Dublin.

De wereld is klein
Brian heeft de winkel vorig jaar geopend met zijn vriendin Esther. Ze vonden elkaar in Ierland waar Brian vandaan komt, en Esther toen al 12 jaar woonde. Hun ontmoeting veranderde alles; ze verhuisden naar Amsterdam, waar Brian bij restaurant Envy ging werken en Esther bij het Foam Museum. Grappige is dat ik haar herkende van 10 jaar geleden. Toen liep ik stage bij Vandejong en werkte ik voornamelijk voor Foam Magazine. Na vijf jaar zette ze de stap om voor zichzelf te gaan werken in de kunst. Brian stortte zich op de olijven, en leerde producenten persoonlijk kennen in heel Europa. Het begon met zeven vaten vol olijven in een houten bakkersbakfiets op een boerenmarkt in Amsterdam. En dat liep zo goed, dat steeds meer mensen om een winkel vroegen.

Homemade olijven en tapenades
Tijd voor een nieuwe stap dus, ook voor Esther die inmiddels al jaren zelfstandig werkte. In de Pretoriusstraat vonden ze een mooi, licht hoekpand. Inmiddels vind je daar meer dan 15 soorten olijven uit ruim 10 landen. En daar geeft Brian nog een eigen speciale touch aan. Mijn favoriet is die met citroen, waar de kleurige gele partjes nog tussen liggen. Maar ook hebben ze een vat staan met zelf geïmporteerde olijfolie, zes soorten, waarbij je zelf je eigen flesje kunt vullen. Na jaren als kok in Michelin keukens te hebben gewerkt, weet Brian hoe je de lekkerste tapenades, pesto en antipasti maakt. Voor restaurants als The Jane, Daalder en Baut. Maar ook voor jou, kijk maar in de vitrine. Esther zorgt ervoor dat de winkel perfect in orde is. En de administratie trouwens ook. Samen zijn ze echt een team.

Table d’Hôte en proeverij
Waar ik ook blij van word, is dat je elke maand kunt aanschuiven aan de lange tafel. Dan wordt de winkel namelijk omgetoverd tot Table d’Hôte en wordt er lekker voor je gekookt. Of doe een keer mee aan de olijfolieproeverij. Hoe dan ook, bij Olives & More voel je je als een kind in de snoepwinkel. Olives More Amsterdam

Adres: Laing’s Nek straat 31
PlaatsAmsterdam
WijkOost
Website: www.olivesandmore.nl


RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST