READING

Vascobelo: meer dan alleen een koffiebar

Vascobelo: meer dan alleen een koffiebar

Koffie drinken Haarlem VascobeloEen tijdje geleden werd ik door een vriend getipt dat ik naar Vascobelo moest, op de Rijnstraat. Ik schreef het op in m’n to go hotspotlist en prompt werd ik gemaild over de opening van Vascobelo in Haarlem. Hey, was dat nou diezelfde koffietent? Ja dus, want het is in Amsterdam zó’n succes, dat binnen een paar maanden de volgende vestiging al geopend werd.

Antwerpen als koffiehaven
Ik werd uitgenodigd voor een barista workshop. En dat kon ik wel gebruiken. Ik ben namelijk gek op de koffie van een tentje bij me om de hoek. Maar zodra ik hun koffiebonen in m’n eigen machine stop, lijkt de smaak in de verste verte niet op wat ik daar voorgeschoteld krijg. Frustrerend. Op naar Vascobelo dus. Opgericht door Jan de Roeck, samen met zijn broer en vader. In Antwerpen, waar de grootste koffievoorraad van de wereld ligt. Wel 300.000 ton, wat gelijk staat aan 27 miljard kopjes koffie. Ze selecteren hier de beste ruwe koffiebonen uit en maken er de lekkerste blends van. Onlangs zijn die zelfs verkozen tot de allerbeste koffie die coffeejudge.co.uk ooit beoordeeld heeft.

Lunchen Haarlem VascobeloKoffie drinken Haarlem Vascobelo 5

Net als bij Jan en Isabel thuis
Vascobelo is nog maar net open op de Zijlstraat, maar alle punten staan al op de i. De gekleurde kussens en limonadeflessen maken het hier heel huiselijk. Net als de unieke meubels, die op maat zijn gemaakt. De inrichting is bij Jan ontstaan. Veel afspraken waren bij de opstartfase namelijk nog bij hem thuis. Mensen waren toen net zo onder de indruk van zijn interieur als van de koffie zelf. Die stijl is door zijn vrouw Isabel dus doorgetrokken in de Vascobelo locaties. En in de kleding van de barista’s trouwens ook. De bretels zijn bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld door een Antwerpse ontwerper.

26 seconden, 92 graden
De workshop was een echte eye opener.. Ik heb nu wel een idee waar die bak slootwater thuis vandaan komt. Een paar tips, wie weet heb jij er ook wat aan:

  1. Wil je wat extra volume in je koffie, maal dan 18 in plaats van 16 gram koffiebonen.
  2. Hoe groffer je maalt, hoe bitterder de smaak. Hoe fijner je maalt, hoe zuurder de smaak. En daar moet je dus de juiste balans in zien te vinden.
  3. De koffie komt het best tot z’n recht met 92 graden.
  4. Laat de filterdrager altijd in de machine zitten, anders koelt die af.
  5. Laat de koffie 26 seconden doorlekken.
  6. En de belangrijkste: als je de filterdrager in de machine draait, moet je ‘m binnen 2 seconden aanzetten. Anders verbrandt de maling en dat is niet lekker. Ik denk dat het daar bij mij geregeld verkeerd is gegaan.

Koffie drinken Haarlem VascobeloKoffie drinken Haarlem Vascobelo

Eten van dezelfde kwaliteit
Hier weten ze dus als geen ander hoe je de beste koffie zet. Maar ook voor een uitgebreid ontbijt of een lunch zit je hier goed. Met een sandwich gegrilde kip met crispy parmaham of Twentse kaas met uiencompote. Ook salades en soep staan op de kaart. En laten we de keuzelijst voor de koffie niet vergeten. Ik zou ‘m snel een keer van dichtbij gaan bekijken. Oefen ik ondertussen nog even verder op de perfecte koffiebalans.

Adres:  Zijlstraat 94
Plaats: Haarlem
Website: vascobelo.beLunchen HaarlemLunchen Haarlem Vascobelo

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST